Curiozitati despre albine
Admirabil model de organizare și eficiență, familia de albine este produsul unei evoluții greu de măsurat în timp, o experiență reușită a naturii.
Albinele au un grai propriu ce se manifestă prin diferite mișcări ritmice, cunoscute sub numele de *dansul albinelor*. După cercetări îndelungate, acest mijloc de comunicare a fost descifrat de cercetătorul german Karl von Frish, care a primut premiul Nobel pentru această descoperire.
Viteza maximă de zbor a unei albine ajunge la 70 km/h. Încărcată cu polen și nectar, viteza se reduce la 20 km/h. În timpul zborului albina execută 440 bătăi de aripi/sec.
Viața unei albine lucrătoare în timpul culesului este de 42 de zile, iar în timpul iernii este de 6 luni
O matcă (regina albinelor) trăiește 5-7 ani. Ea poate depune în 24 ore între 2000 și 3000 de ouă. Cântărite, ouăle depuse într-o zi de matca, depășesc de două ori greutatea acesteia
Într-un an, o familie de albine consumă pentru existența proprie și perpetuare circa 100 kg de miere, 50 kg de polen și 50 litri de apă
Pentru a aduce 100 gr apă în stup, albinele fac aproximativ 3000 zboruri
Raza de zbor a albinelor este de 3-6 km în jurul stupului, dar valorificarea rentabilă a culesului este posibilă numai până la 3 km
O familie bună de albine este alcătuită dintr-o matcă, circa 60000 albine lucrătoare și câteva zeci, până la câteva sute de trântori
Produsele utilizate de oameni și obținute prin exploatarea familiilor de albine sunt: mierea,propolisul, ceara, ceara propolizată, apilarnilul,veninul,laptisorul de matca si veninul.
Curiozitati despre miere
Un kg de miere de albine consumată oferă organismului uman 4100 calorii (mai mult decât oricare alt aliment)
În Egiptul antic se folosea foarte mult mierea în școli. Elevii care consumau miere erau mai dezvoltați fizic și intelectual
Experiențe din S.U.A., Germania, Franță, Anglia, Italia și România demostrează că mierea contribuie la creșterea hemoglobinei în sânge. La un lot de copii hrăniți cu lapte îndulcit cu miere, hemoglobina a crescut cu 25% mai mult față de alt lot de copii care a fost hrănit cu lapte îndulcit cu zahăr
Mierea are însușiri conservante. Ouăle conservate în miere timp de 4 ani și-au păstrat prospețimea intactă
Oamenii de știință sunt de acord că folosirea regulată a mierii prelungește viața omului și mărește rezistența organismului său
Mierea este consumată constant de către cântăreți, deoarece conferă vocii limpezime și acuratețe
Pentru a produce un kg de miere, albinele aduc în stup 3-4 kg de nectar
Mierea moștenește proprietățile alimentare și curative ale plantelor din care a fost adunată
Mierea conține toate vitaminele pe care nutriționiștii le consideră necesare sănătății
Curiozitati despre propolis
Preoții Egiptului antic foloseau propolisul la îmbălsămarea mumiilor;
În timpul războiului anglo-bur, medicul Pavel Meyer a folosit, în lipsa altor medicamente, în spitalele de campanie, o alifie din vaselină și propolis în tratarea rănilor. Spre surprinderea tuturor a dat rezultate mai bune decât medicamentele farmaceutice în acțiunea de cicatrizare și formarea țesuturilor noi.
Flavonoidele, elementele componente predominante ale propolisului, au multiple roluri biologice și acționează în 41 de afecțiuni;
Dacă pătrunde în stup un dăunător (de exemplu un șoarece de câmp), acesta este omorât de veninul înțepăturilor albinelor. Fiind prea greu pentru a putea fi scos afară, cadavrul este învelit într-un giulgiu de propolis și apoi acoperit cu un strat de ceară. Astfel îmbălsămat, cadavrul nu se descompune și nu intră în putrefacție timp de 5-6 ani.
Curiozități despre polen
albină culegătoare de polen efectuează zilnic maxim 50 de zboruri, aducând de fiecare dată două ghemotoace de polen. Acestea cântăresc maxim 0,015 grame, rezultând o cantitate medie de 0,750 grame zilnic;
familie de albine recoltează în medie 2,300-3,300 kg de polen într-un an apicol;
polenul conține de 5-7 ori mai mulți aminoacizi decât carnea, ouăle, brânza.
Introducerea polenului în practica medicală are ca punct de plecare un fapt întâmplător: efectuând un studiu statistic asupra persoanelor care depășesc 100 de ani. Acad. Prof. N. Tîțin a constatat că cele mai multe dintre acestea eraqu apicultori care consumau zilnic polen.
cercetătorul francez Alain Caillas, în cartea "Polenul", scrie: "Secretele polenului sunt secretele plantelor pe care natura ni le-a pus la îndemână pentru a vindeca multe din bolile de care este atinsă omenirea. Oamenii sunt capabili să construiască bombe atomice cu care pot distruge lumea, dar n-au reușit, deși au încercat, să reconstituie în laborator nici un grăunte de polen care să cuprindă toate elementele care-l compun."
polenul este un adevărat cocktail de plante medicinale, pe care albinele ni-l oferă fără transformări, fără manipulări. Aceasta explică spectrul larg al virtuților terapeutice și calitatea sa de aliment dietetic.
cură de polen pentru întreținerea sănătății este recomandată tuturor vârstelor. Durata curei este de o lună de zile, câte una la începutul fiecărui anotimp, dar poate fi folosit fără restricții pe durata întregului an.
sănătatea și viața lungă a apicultorilor, care consumă pe lângă miere și polen, se poate explica prin faptul că polenul cuprinde tot ceea ce-i trebuie organismului pentru viață: proteine, aminoacizi, zahăr, minerale, vitamine, substanțe hormonale, grăsimi, arome și apă. Acestea au un spectru larg de influență în echilibrarea preventivă a disfuncțiilor organismului uman, pentru menținerea sănătății.