Curiozitati despre albine, miere, propolis si polen

Curiozitati despre albine

Admirabil model de organizare și eficiență, familia de albine este produsul unei evoluții greu de măsurat în timp, o experiență reușită a naturii.

  •  Albinele au un grai propriu ce se manifestă prin diferite mișcări ritmice, cunoscute sub numele de *dansul albinelor*. După cercetări îndelungate, acest mijloc de comunicare a fost descifrat de cercetătorul german Karl von Frish, care a primut premiul Nobel pentru această descoperire.
  • Viteza maximă de zbor a unei albine ajunge la 70 km/h. Încărcată cu polen și nectar, viteza se reduce la 20 km/h. În timpul zborului albina execută 440 bătăi de aripi/sec.
  • Viața unei albine lucrătoare în timpul culesului este de 42 de zile, iar în timpul iernii este de 6 luni
  • O matcă (regina albinelor) trăiește 5-7 ani. Ea poate depune în 24 ore între 2000 și 3000 de ouă. Cântărite, ouăle depuse într-o zi de matca, depășesc de două ori greutatea acesteia
  • Într-un an, o familie de albine consumă pentru existența proprie și perpetuare circa 100 kg de miere, 50 kg de polen și 50 litri de apă
  • Pentru a aduce 100 gr apă în stup, albinele fac aproximativ 3000 zboruri
  • Raza de zbor a albinelor este de 3-6 km în jurul stupului, dar valorificarea rentabilă a culesului este posibilă numai până la 3 km
  • O familie bună de albine este alcătuită dintr-o matcă, circa 60000 albine lucrătoare și câteva zeci, până la câteva sute de trântori
  • Produsele utilizate de oameni și obținute prin exploatarea familiilor de albine sunt: mierea,propolisul, ceara, ceara propolizată, apilarnilul,veninul,laptisorul de matca si veninul.
  • Curiozitati despre miere

  • Un kg de miere de albine consumată oferă organismului uman 4100 calorii (mai mult decât oricare alt aliment)
  • În Egiptul antic se folosea foarte mult mierea în școli. Elevii care consumau miere erau mai dezvoltați fizic și intelectual
  • Experiențe din S.U.A., Germania, Franță, Anglia, Italia și România demostrează că mierea contribuie la creșterea hemoglobinei în sânge. La un lot de copii hrăniți cu lapte îndulcit cu miere, hemoglobina a crescut cu 25% mai mult față de alt lot de copii care a fost hrănit cu lapte îndulcit cu zahăr
  • Mierea are însușiri conservante. Ouăle conservate în miere timp de 4 ani și-au păstrat prospețimea intactă
  • Oamenii de știință sunt de acord că folosirea regulată a mierii prelungește viața omului și mărește rezistența organismului său
  • Mierea este consumată constant de către cântăreți, deoarece conferă vocii limpezime și acuratețe
  • Pentru a produce un kg de miere, albinele aduc în stup 3-4 kg de nectar
  • Mierea moștenește proprietățile alimentare și curative ale plantelor din care a fost adunată
  • Mierea conține toate vitaminele pe care nutriționiștii le consideră necesare sănătății
  • Curiozitati despre propolis

  • Preoții Egiptului antic foloseau propolisul la îmbălsămarea mumiilor;
  • În timpul războiului anglo-bur, medicul Pavel Meyer a folosit, în lipsa altor medicamente, în spitalele de campanie, o alifie din vaselină și propolis în tratarea rănilor. Spre surprinderea tuturor a dat rezultate mai bune decât medicamentele farmaceutice în acțiunea de cicatrizare și formarea țesuturilor noi. 
  • Flavonoidele, elementele componente predominante ale propolisului, au multiple roluri biologice și acționează în 41 de afecțiuni;
  • Dacă pătrunde în stup un dăunător (de exemplu un șoarece de câmp), acesta este omorât de veninul înțepăturilor albinelor. Fiind prea greu pentru a putea fi scos afară, cadavrul este învelit într-un giulgiu de propolis și apoi acoperit cu un strat de ceară. Astfel îmbălsămat, cadavrul nu se descompune și nu intră în putrefacție timp de 5-6 ani.
  • Curiozități despre polen

  • albină culegătoare de polen efectuează zilnic maxim 50 de zboruri, aducând de fiecare dată două ghemotoace de polen. Acestea cântăresc maxim 0,015 grame, rezultând o cantitate medie de 0,750 grame zilnic;
  • familie de albine recoltează în medie 2,300-3,300 kg de polen într-un an apicol;
  • polenul conține de 5-7 ori mai mulți aminoacizi decât carnea, ouăle, brânza.
  • Introducerea polenului în practica medicală are ca punct de plecare un fapt întâmplător: efectuând un studiu statistic asupra persoanelor care depășesc 100 de ani. Acad. Prof. N. Tîțin a constatat că cele mai multe dintre acestea eraqu apicultori care consumau zilnic polen.
  • cercetătorul francez Alain Caillas, în cartea "Polenul", scrie: "Secretele polenului sunt secretele plantelor pe care natura ni le-a pus la îndemână pentru a vindeca multe din bolile de care este atinsă omenirea. Oamenii sunt capabili să construiască bombe atomice cu care pot distruge lumea, dar n-au reușit, deși au încercat, să reconstituie în laborator nici un grăunte de polen care să cuprindă toate elementele care-l compun."
  • polenul este un adevărat cocktail de plante medicinale, pe care albinele ni-l oferă fără transformări, fără manipulări. Aceasta explică spectrul larg al virtuților terapeutice și calitatea sa de aliment dietetic.
  • cură de polen pentru întreținerea sănătății este recomandată tuturor vârstelor. Durata curei este de o lună de zile, câte una la începutul fiecărui anotimp, dar poate fi folosit fără restricții pe durata întregului an.
  • sănătatea și viața lungă a apicultorilor, care consumă pe lângă miere și polen, se poate explica prin faptul că polenul cuprinde tot ceea ce-i trebuie organismului pentru viață: proteine, aminoacizi, zahăr, minerale, vitamine, substanțe hormonale, grăsimi, arome și apă. Acestea au un spectru larg de influență în echilibrarea preventivă a disfuncțiilor organismului uman, pentru menținerea sănătății.