Dacă mierea este cristalizată, înseamnă că e naturală sau cu adaos de zahăr?
Se foloseste uneori termenul de miere “zaharisită”, care induce în mintea consumatorului ideea că, în compoziţia mierii există zahăr, aşa cum îl ştim noi în comerţ, idee total greşită.
Mierea care cristalizează este miere naturală 100%; este normal să cristalizeze la rece datorită conţinutului ridicat de glucoză, în raport cu procentul de fructoză, al unor sortimente de miere.De exemplu: cel mai repede cristalizează mierea de floarea-soarelui în 1-2 luni, cea de tei în 2-3 luni, iar cea polifloră în 3-5 luni, mierea de salcâm fiind singura ce nu cristalizează dacă este pură (neamestecată cu alte sorturi).
Forma si dimensiunile cristalelor sunt conditionate de viteza instalarii procesului de cristalizare. Cand cristalele se instaleaza si se desfasoara in scurt timp, cristalele sunt mici iar mierea are aspect de pasta fina. Cand cristalizarea se desfasoara lent , cristalele sunt grosiere, rugoase.
Cu cat mierea este pastrata la o temperatura mai ridicata, cu atat se prelungeste durata starii fluide.
Cristalizarea mierii este un proces natural, proces ce gatanteaza autenticitatea si calitatea ei. Mierea falsificata ramane, in general, lichida.
De ce există şi miere lichidă şi miere solidă (cremă)? Există o diferenţă de calitate între ele? Mierea în care cristalele sunt foarte vizibile este pe cale de a se altera?
Nu există nici o diferenţă de calitate între mierea lichidă şi cea solidă. Există doar o diferenţă de gust. Diferenţa între mierea lichidă şi cea solidă depinde doar de proporţia celor 2 ingrediente principale: fructoza şi glucoza. Dacă procentul de fructoză este mai mare, mierea rămâne lichidă pentru mai mult timp; dacă predomină glucoza, mierea devine foarte repede solidă.
Ce facem dacă mierea cristalizează?
Imediat după extragere, mierea este întotdeauna clară şi lichidă. Acest lucru se datorează, conţinutului ridicat de fructoză, care şi face ca unele sortimente, cum ar fi salcâmul să rămână permanent în stare lichidă. Dacă conţintul de glucoză este mai mare decât cel de fructoză, mierea va cristaliza, la temperaturi sub 18ºC.
Cristalizarea mierii este un proces natural, care atestă autenticitatea produsului, însă ATENTIE : MIEREA DE SALCÂM NU CRISTALIZEAZĂ, dacă este pură, fără alte adaosuri din alte sortimente.
Este de subliniat faptul că, mierea cristalizată are exact aceleaşi calităţi ca şi cea lichidă. Multe persoane preferă mierea cristalizată, deoarece este mai uşor de întins pe pâine. Dacă ea cristalizează, se introduce pur şi simplu într-un vas cu apă caldă şi se ţine până când cristalele se dizolvă, dar cu mare atenţie, astfel incat apa sa nu aiba mai mult de 40 grade.
NOTĂ: Mierea nu se va încălzi în cuptorul cu microunde.